Tuesday, February 7, 2012

Πείτε οχι Στην ACTA


Η ACTA δεν είναι νόμος του Ελληνικού κράτους ακόμα. Ποίες κινήσεις πρέπει να γίνουν για να γίνει νόμος του Ελληνικού κράτους; Δεδομένου ότι η Ελλάδα μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ACTA θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο με την σειρά του θα επικυρώσει ή όχι την συνθήκη αυτό δεν γίνεται έτσι άπλα καθώς η Συνθήκη ACTA πρέπει να περάσει από 5 επιτροπές.




Βασικό ρόλο έχει η επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου η οποία δουλεύει πάνω στην ACTA η επιτροπή αυτή, μετά την γνωμοδώτηση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσων, της επιτροπής Ανάπτυξης, της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και της επιτροπής Νομικών Θεμάτων, θα προχωρήσει στην έκδοση αναφοράς σχετικά με την ACTA πάνω στην οποία θα κληθεί το Ευρωκοινοβούλιο να πάρει την απόφαση του σχετικά με την συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Θ.Καρούνο, Πρόεδρο της μη κερδοσκοπικήςΕταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), “η ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα κρατών με κοινές αντιλήψεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (39 χώρες που περιλαμβάνουν τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία κλπ.). Αποτελεί νομοθεσία αντίστοιχη με τις SOPA και PIPA με στόχο την εισαγωγή επιπλέον ποινικών κυρώσεων για την παραβίαση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς η πράξη αυτή:
  • απαγορεύει τη χρήση γενικών φαρμάκων προκειμένου να προστατευθούν σήματα και δικαιώματα ευρεσιτεχνίας
  • επιβάλλει στους ιδιώτες Παροχείς Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) να παρακολουθούν τις επικοινωνίες στο Διαδίκτυο και να επιβάλλουν ποινές”.
Διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει επίσης τις επιφυλάξεις τους ζητώντας να διερευνηθεί διεξοδικά αν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο και αν βλάπτεται το Δημόσιο συμφέρον. Η συμφωνία, πέρα από τις επιμέρους νομικές και όχι μόνο ενστάσεις, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για το μυστικοπαθές της όλης διαδικασίας, η οποία κατά τον κ. Καρούνο “έχει ξεκινήσει από το 2004 με πρωτοβουλία των lobbyists του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.  

Σύμφωνα με τον κ. Καρούνο “Αν η συμφωνία εφαρμοστεί επιβάλλει σε ιδιώτες Παροχείς Υπηρεσιών Διαδικτύου να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των πελατών τους στο Διαδίκτυο και να επεμβαίνουν χωρίς τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας ή των διωκτικών αρχών, ακόμη και εκτός της νόμιμης τους δικαιοδοσίας”.

Πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν επικυρώσει την ACTA (και μάλλον δεν πρόκειται) πιο συγκεκριμένα:
  • Κύπρος
  • Γερμανία
  • Εσθονία
  • Ολλανδία
  • Σλοβακία
Η ομάδα ακτιβιστών La Quadrature du Net, ζητά από τους πολίτες στην Ε.Ε να ασκήσουν πίεση με όποιο μέσο μπορούν σε ευρωβουλευτές και βουλευτές για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας. Η δύναμη είναι στα χέρια των πολιτών υποστηρίζουν. 

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι πιο απαισιόδοξοι υποστηρίζουν πως οι κυβερνήσεις έχουν ήδη παραβιάσει και παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και δεν χρειάζονται τη νομική κάλυψη νόμων και συμφωνιών όπως οι PIPA&SOPA&ACTA.

Το παρακάτω video που εξηγεί τις απόψεις της La Quadrature du Netσχετικά με την ACTA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget